Voor wie?
Blokfluitles volgen kan vanaf ongeveer 7 jaar.
Voor jongere kinderen is de blokfluit geen fijn instrument. Vaak zijn hun handen dan nog te klein om de gaatjes goed te bedekken. Behalve de leeftijd speelt dus ook de bouw van de handen een rol.
Er is geen bovengrens wat de leeftijd betreft. De ervaring leert echter dat de meeste kinderen van 11-12 jaar uitgekeken raken op de blokfluit. Ze kunnen dan ofwel doorstromen naar de altfluitgroep of pianoles, of op zoek gaan naar een nieuw instrument bij een andere docent.
Groepsgrootte
Afhankelijk van het totale aantal aanmeldingen deelt Tanja de groepen in op leeftijd. De jongste groep van 7-8 jaar bestaat uit maximaal 3 kinderen. De oudere groep van 9-11 jaar bestaat uit maximaal 4 kinderen.
Spelen, spelen, spelen
De nadruk in de lessen ligt op het zelf spelen op de blokfluit.
Alle groepen werken met een door Tanja ontwikkelde lesmethode, in de vorm van dunne boekjes. Deze methode richt zich erop om zo snel mogelijk de bekende en minder bekende kinderliedjes te kunnen spelen.
Al vanaf les 2 spelen de kinderen kleine twee-tonige liedjes. In de decembertijd kunnen de kinderen in beide leeftijdsgroepen eenvoudige Sinterklaas- en Kerstliedjes spelen.
Muzikale vorming
Tanja ziet de Algemene Muzikale Vorming, zo vaak geassocieerd met blokfluitles, als een hulpmiddel bij het spelen van de stukjes. Ze houdt in de gaten dat de kinderen de muzieknotatie op de juiste wijze interpreteren en eventueel doet ze voor hoe het moet klinken.
Daarnaast gebruiken we slagwerk-instrumenten om nieuwe maatsoorten en moeilijke ritmes te verkennen.
Samenspel
Zodra de kinderen wat meer bedreven zijn op de blokfluit, gaat Tanja aandacht besteden aan samenspelen. In eerste instantie betekent dat allemaal tegelijk hetzelfde te spelen. Later volgt meerstemmig spelen of wordt blokfluit gecombineerd met slagwerk.